Registratieplicht heftrucks op openbare weg

Per 1 januari jl. geldt een registratie- en kentekenplicht voor mobiele machines (dus ook heftrucks) die gebruik maken van de openbare weg.

Over het algemeen worden heftrucks veelal gebruikt op het eigen terrein. Maar natuurlijk komt het soms voor dat er naar het andere magazijn een klein eindje verderop gereden moet worden, waardoor de truck de openbare weg op moet. Hoe kort de te overbruggen afstand ook is, officieel mag intern transport niet zomaar de weg op. Voldoet uw truck aan de juiste voorwaarden om op de openbare weg te rijden?

Eerst is dan belangrijk om te weten wat verstaan wordt onder de openbare weg: Volgens de wet is een plek openbaar als deze voor ieder toegankelijk is. Ongeacht of je er mág komen.

 

Met ingang van 1-1-2021 is er de plicht een voertuig, breder dan 1300 mm en/of sneller dan 25km/u, te registeren als deze (al dan niet incidenteel) gebruik maakt van de openbare weg. Met name grotere trucks vanaf ongeveer 3 ton vallen hieronder. Kleinere / smallere heftrucks krijgen vrijstelling van registratie behalve als ze een trekhaak hebben en ook al trekker worden gebruikt. Deze moeten dan wel een registratie, maar een kenteken is niet verplicht.

Heftrucks die voor 1 januari 2021 al reden op de openbare weg kunnen geheel 2021 geregistreerd worden bij het RDW en na 31 december 2021 moeten deze voertuigen ook gekeurd worden.

Naast de registratie- en kentekenplicht is een van de belangrijkste voorwaarden om op de openbare weg te rijden, dat de truck technisch in een goede staat is. Met een regelmatig onderhouden en gekeurde truck zit dit u op dat punt altijd goed. Ook zijn er een aantal wettelijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan. De truck moet minimaal voorzien zijn van:

  •         Twee werkende lampen, zowel met dimlicht als stadslicht

  •         Twee achterlichten, twee stoplichten en tenminste twee rode reflectoren

  •         Richtingaanwijzers aan de voor- en achterkant

  •         Alarmlichten (waarschuwingsknipperlichten)

  •         Een speciale rood reflecterende driehoek met platte hoeken aan de achterkant

  •          De uitstekende delen zoals de vorken moeten verwijderd of afgeschermd worden, bijvoorbeeld met een lege pallet.

  •         Tenminste een WA-Verzekering die ook aansprakelijkheid op de openbare weg dekt.

Verder moet de bestuurder in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en mag de heftruck niet harder rijden dan 25 kilometer per uur. Een bluespot is niet toegestaan en een zwaailicht mag alleen gebruikt worden bij werkzaamheden, zoals tijdens laden of lossen op de openbare weg.  

 

Hoewel de eindgebruiker zelf verantwoordelijk is voor het juiste gebruik en registratie van de truck, kunt u altijd contact opnemen met ons voor meer informatie en advies. Wij helpen u graag.

 

Bronnen:
bmwt.nl
cbr.nl
rdw.nl

evofenedex.nl